Nasıl yardımcı olabiliriz?
- Topkapı, Topkapı Cd. No:100 Fatih/İstanbul
- 0546 620 27 34
- info@ecu-garage.com
Easytronic Tamiri
Easytronic,tek kavramalı bir vites kutusudur.Özünde manuel olan bu şanzıman, Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarakta geçer. Sistemde tüm manuel şanzımanda olan parçalar bulunur. (Debriyaj gibi.) Sadece debriyaj, bir beyin tarafından yönetilir.Yani manuel şanzımanda olduğu gibi baskı balata easytronic’te vardır ve vites geçişleri bir beyin tarafından kontrol edilir. Baskı balata olduğu için zamanı geldiğinde baskı balata değiştirme masrafınızda bulunur.
Sürüş Karakteri:
Easytronic şanzıman’da en can alıcı noktalardan birisi sistemi yöneten beynin yazılımıdır. Tek kavramalı şanzımanlar için bu yazılım ne kadar iyi olursa, sistemin açıklarını o kadar iyi kapatır. Belirttiğimiz gibi sistemde bir debriyaj bulunur ve bunu yöneten bir beyin vardır. Buradaki elektronik parçaların görevi hassas ve hissedilmez şekilde vites değiştirmektir.Easytronic kısmen bunu başarır.Ancak tüm tek kavramalı şanzımanların ortak sorunu olan vites geçişlerindeki sarsılma easytronic viteste de yaşanır. Baskı balata zamanla aşındıkça bu sarsılma daha da fazlalaşır. Bu durumda aracı servise götürüp ufak bir kalibrasyon işlemi yaptırmak sarsılmayı azaltır.
Özetle; Easytronic, vites geçişlerinde seri değildir, Özellikle küçük viteslerdeki geçişlerde hafiften sarsma yapar.
Avantajları:
-Çift kavramalı şanzımanlara göre onarım maliyeti düşüktür.
-Yakıt tüketimi tam otomatik şanzımanlara göre düşüktür.
-Bakım masrafları manuel bir şanzımanla aynıdır.
-Hem otomatik hem manuel kullanıma izin verir.
-Diğer modellere göre Spor Modu,Kar Modu ve 2007 model sonrasındaki Easytronic’lerde ESP, Yokuş Kalkış desteği gibi sistemler bulunur.
Dezavantajları:
-Vites geçişlerinde sarsma yapar.
-Tam otomatik şanzımanlar kadar konforlu sayılmazlar.
-Spor kullanıma uygun sayılmazlar.
-Eğer alacağınız easytronic’te , Yokuş Kalkış Desteği yoksa , yokuş yukarı kalkışlarda geri kaydırma yapabilir.
Tavsiye:
Eğer, Easytronic şanzımanlı bir Opel almaya karar verdiyseniz, 2007 model ve üstünü seçmelisiniz. Easytronic şanzıman 2007 yılında revize edilip olası sorunların önüne geçilmiştir. Örnek olarak 2007 sonrası alacağınız Easytronic bir Astra H’de donanım farketmeksizin ESP, Yokuş Kalkış desteği standarttır.Vites geçişleri de iyileştirilmiştir.
Sorunları Nelerdir?
İlk çıktığında bazı sorunları olan Easytronic kötü bir üne sahiptir ancak 2007 model sonrası alacağınız Easytronic’lerin sorun çıkarma olasılığı çok düşüktür.
-Aracın baskı balatası bitmeye yakın ,vites geçişleri çok sert ve sarsıntılı olur.Bu nedenle belli kilometrelerde aracı servise götürüp azalan baskı balataya göre kalibrasyon yapılmasında fayda vardır.
-Bir başka olası sorun debriyaj kömürünün erken bitmesidir. Kömür değiştirilerek sorun çözülür.
-F arızalarında ise öncelikle akü kontrol edilmelidir. Sistem tamamiyle elektronik olduğu için aküde oluşabilecek zayıflık yada problemler , şanzımanı doğrudan etkiler ve sistem aracın çalışmasını engelleyebilir.